joi, 6 martie 2008

Astenii de Primavara II: votul uninominal

In acest an vom vedea dacă România este pregătită pentru uninominal chiar şi în varianta "light"a acestuia. Într-o ţară în care un tânăr politician ce presupunem că şi-ar fi bătut capul de ceva ani să îşi promoveze anumite proiecte considerate benefice pentru societate , nu ar avea absolut nicio şansă să câştige în faţa unui presupus distins candidat gen Becali, votul uninominal ar aduce în faţa noastră un parlament de Dolăneşti, Becali, Elene ,d'alde Prigoană , Zăvoranu etc.
Am stat de vorbă în diferite situaţii cu oameni de diferite profiluri sociale şi vă spun cu mâna pe inimă că majoritatea alegătorilor, în special în mediul rural , nu vor putea să reţină pe lângă politicienii naţionali şi cei locali (ma refer aici la candidaţi pt funcţiile de primari şi o parte dintre aspiranţii pentru fotoliile de consilieri) şi personalităţile angrenate în lupta de deputat ,senator şi preşedinte de consiliu judeţean . De asemenea ei nici nu ştiu prea bine ce atribuţii au viitorii aleşi. De lucrul acesta nu este vinovat nimeni decât etapa istorică prin care trecem aceea de încă tânără democraţie.
Partea bună este aceea că uninominalul se va aplica o variantă mixtă şi nu se va merge pe varianta Băse pe care de altfel nici el nu şi-o dorea acum doi ani.
Votul uninominal este cel mai natural şi normal lucru în politică dar numai atunci când avem de a face cu o societate care să permită acest lucru .Un politician care ocupă o funcţie în urma unor alegeri în mod normal trebuie ales pentru ceea ce reprezintă el şi nu lista pe care se află. Eu unul aş fi de acord ca şi consilierii locali şi judeţeni să fie aleşi nominal dar nu astăzi fiindcă sincer cred că nu suntem pregătiţi pentru uninominal .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu