miercuri, 12 martie 2008

Astenii de primăvară III-In postul Sfintelor Sărbători de Paşti Badea este iepure iar Tudor sacrificatul .

Acum câteva luni dl Nicolae Badea candidatul PD, pe atunci , la primăria Călăraşi era foarte deranjat de opinia unui coleg de-al meu liberal (Mili Constantinescu) conform cărei cunoscutul om de afaceri este "iepure" în acestă cursă.
Pentru a fi mai explicit, în limbaj politic "iepurele" este un candidat care se aruncă în luptă pentru a pregăti terenul adevăratului candidat lansat de obicei pe ultima sută de metrii .Mai precis ce face un iepure politic ? Îşi împroşcă adversarii cu riscul pierderii de popularitate, caută nişe în electorat , testează domenii noi pt alegători şi cel mai important fereşte o periodă de timp adevăratul candidat de "tunurile" adversarilor expunându-se el .
Un exemplu este cel din 2000 la Alegerile pentru Primăria Capitalei când Bogdan Sasu era candidatul PD iar pe ultima sută de metri el a fost retras şi înlocuit de Traian Băsescu ,care proaspăt intrat şi nealterat de candidaţi a câştigat la limită fotoliul de primar.
Aici nu avem de a face cu un iepure ca în cazul Sasu-Băsescu , Nicolae Badea fiind retras deoarece PD-L a realizat că acesta nu poate câştiga primăria municipiului Călăraşi, actualul primar Dragu având şanse să iasă din primul tur. În cazul în care Badea ar fi pierdut lamentabil în lupta pentru fotoliul de primar (lucru previzibil din sondaje ), partidul ar fi trebuit să ia măsuri împotriva lui (vezi cazul Dinulescu în 2004, când acesta a obţinut 6%), lucru pe care pd-iştii călărăşeni nu îl doresc în niciun chip.
Atunci s-a găsit doritorul de (re)afirmare , deputatul Tudor , politician ce nu mai are o identitate politică clară în ochii electoratului (a schimbat în ultimii trei ani trei partide) şi nici PD-işti nu îl văd ca pe unul de-al lor . Părerea mea despre acestă candidatură este aceea că asistăm la un act de suicid politic , întrucât acesta va pierde într-o manieră nu prea onorantă iar colegii lui nu vor avea probleme în a-l sancţiona drastic, spălându-se astfel pe mâini de rezultatele slabe de pe municipiu. Tudor are şanse astfel să se prăbuşească din topul politicii călărăşene, pentru mult timp dacă nu pentru totdeauna .Probabil că Nicolae Badea ,ferit de prejudiciul de imagine ce l-ar fi costat previzibilul eşec de la Primărie se gândeşte liniştit la posibilul viitor mandat de deputat, obiectiv realist în comparaţie cu cel de primar.
Nu doresc răul nimănui dar lucrurile sunt aşa de limpezi şi previzibile încât e păcat să nu le spui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu